Az Apple iPhone telefonok nem éppen olcsó mulatságnak számítanak.  Azonban biztosan érdekesek, bár az Android felső középosztályának áráért csupán alapvető Apple termékeket vásárolhat.  Az Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefon is példa lehet erre.  Egy viszonylag kis méretű telefonról van szó, amely legfőképpen azoknak alkalmas, akik csak kezdők a mobiltelefonok szempontjából, esetleg tudják, hogy nem igényes felhasználók, azonban mégis Apple márkájú készüléket szeretnének például a többi Apple termékkel való kompatibilitás miatt, amennyiben otthonukban vagy munkahelyükön ilyennel rendelkeznek.   Nézzük meg tehát a Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefont részletesen.

A formatervezés több mint szabványos

A hagyományos Apple designt nem lehet letagadni.  Konstrukciója inkább apróbbnak mondható. A konkrét paraméterei a következők: méret (sz x h x m): 6,7 cm x 13,8 cm x 0,7 cm. A tömege pedig csak 138 g. Ez legfőképpen a nőknek vagy lányoknak kedvez, ugyanis a telefon feleslegesen nem túl nagy a kézbe.  Ezáltal nem akkora súly a zsebben, mint a nagy, gaming modellek.  Különösebben a rose gold árnyalat örvend nagy népszerűségnek a hölgyek körében. 

A gombok csupán kicsit eltérőek az androidos modellekhez képest, azonban ez természetes.  Az új Home Button azonban teljesen új, amely most mozgó részek nélküli.  Az iPhone 7 mobiltelefon az első olyan okostelefon, amely nem rendelkezik mozgó Home Button résszel, fokozatosan a többi gyártó is áttért az ilyen rendszerre, mígnem az összes gomb a kijelzőre került. 

A szerkezet IP67 szinten áll ellen a víznek, ami például esőzés vagy sűrű havazás soráni gond nélküli kültéri használatot jelent.  A telefonnak biztosan semmi baja sem esik.  Az Apple telefonoknál ennél a modellnél érhető el először sztereó hangszóró.  Tehát amennyiben egy régebbi modell is szóba kerülhet Önnél, a hangszóróra is gondoljon.

A teljesítmény szempontjából úgy tűnhet, hogy az Apple iPhone 7 mobiltelefon el van maradva, de ez csak az első pillantásra lesz igaz

A telefon magas árához képest a RAM mérete valóban kicsi.  Mindössze 2 GB. Processzornak az Apple A10 Fusion processzort választották, amelynek 2,3 GHz a frekvenciája. És ez a változatosság kedvéért egy nagyon jó paraméter. Az iOS 12 operációs rendszernek köszönhetően, amely kevésbé igényes, mint az Android, a telefon viszonylag gyors, tehát biztosan nagyobb sebességgel működik, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező Android telefon.

Belső tárhelye mindössze 32 GB, ami azonban nem bővíthető.  Azzal muszáj számolni, hogy minden nagyobb méretű fájlt Apple felhőre kell menteni, ami természetesen nem probléma, vagy külső tárhelyen is tárolhatja a fájlokat.

A kapcsolati tulajdonságokat korlátozza, hogy kizárólag Apple lightning port érhető el rajta.

Az USB-C csatlakozónak köszönhetően az Android telefonok univerzálisabbak, szinte bármihez csatlakoztathatóak.  Az Apple esetében kizárólag lightning csatlakozó segítségével hozható létre a csatlakozás, amihez azonban USB-C redukció beszerzése szükséges.  Ez azonban csupán egy apró komplikáció, amely egyetlen vásárlással megoldható. 

A további kapcsolat megfelelő, az Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefon ugyanis NFC-t, GPS-t, Wi-Fi-t, Bluetooth 4.2-őt (változat, amely támogatja a Low Energy-t) is tartalmaz a kapcsolatok közül.  A további kapcsolatról sem feledkezhetünk meg, amelyet a következő szenzorok biztosítanak: Közelségérzékelő, Környezetifény érzékelő, Digitális iránytű, Giroszkópos érzékelő, Barométer.

Az ujjlenyomat olvasó a mobiltelefonok elengedhetetlen része – legfőképpen akkor, ha telefonjával fizet bankkártyája helyett.  Ezen felül az Apple Pay is kihasználható számos országban, ami szintén hasznos lehet.

A fülhallgatót kizárólag Apple lightning segítségével csatlakoztathatja.  Illetve természetesen Bluetooth használatával, azonban ehhez vezeték nélküli fülhallgatóra lesz szüksége.  A fülhallgatóhoz szükséges redukció a csomagolás részét képezi.  Hátrány, hogy nem hallgathat zenét és tölthet fel a mobiltelefonját egyszerre.  A kis akkumulátorra való tekintettel pedig ez nem lenne rossz.  FM rádióval se számoljon. 

Kamera optikai stabilizátorral

Ami a legtöbb Android telefon számára atipikus, azonban az Apple telefonoknál szokványos, az a kamerák optikai képstabilizációja.  És éppen a fényképezés az, ami miatt nyugodtan szoktunk drágább telefont vásárolni egy egyszerűbb mobiltelefon helyett.  Az optikai képstabilizálással ellátott kamerának köszönhetően ugyanis már nem egy átlagos telefonról van szó. 

Az f/1,8 fényrekeszes hátrészes objektív valóban jól fényképez, az optikai képstabilizálás gondoskodik az éles fényképekről.  Az Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefon-érzékelő kapacitása nem lélegzetelállító, de ne felejtsük el, hogy az új nagy kapacitású kamerák nem az érzékelőről szólnak, hanem olyan szoftverről, amely később, a fénykép szerkesztése során növeli a kapacitást. 

Az Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefon hátlapi kamerája 12 Mpx, miközben akár 240 kép/másodperc sebességgel képes videókat készíteni, tehát kiváló slow motion hozható létre.  Maximális felbontás mellett 30 kép készíthető másodpercenként, miközben a videó maximális kapacitása 3 840 px × 2 160 px.  Ez bizony nem kis teljesítmény egy ilyen kis paraméterekkel rendelkező telefonhoz képest. 

Az előlapi szelfi kamera felbontása 7 Mpix, fényereje sokkal kisebb, csupán f/2,2.  A felhasználók a fényképek szerkesztéséhez használható szoftvert is gyakran dicsérik.  Ezen felül csodás vaku is elérhető, amely a környezet hőmérsékletéhez is képes igazodni, így javítja a vakuval készült felvételek minőségét.  Egy négy színű vakuról van szó, ami hozzájárul az elkészített kép minőségéhez.

A mobiltelefonon nem igazán böngészhetők a fényképek

Az Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefon nem teszi lehetővé, hogy sokáig gyönyörködjön a fényképeiben, ugyanis csupán 326 PPI-t kínál, és ez valóban kevés.  A kijelző első pillantásra kisebb felbontású, azonban nem zavarja az általános felhasználást.

IPS LCD kijelzőről van szó, amely mérete 4,7 hüvelyk.  A felbontás pedig ebben az esetben 1 334 px x 750 px. Tényleg nagyon kevés. Ennél a modellnél számoltak azzal, hogy felhőbe fogja menteni a fényképeit és például televízión vagy MacBookon fogja őket nézegetni. 

És az akkumulátor? Szintén elég gyenge.

Az Apple telefonok kevesebb energiát igényelnek a működéshez, mint az Androidon futó társaik, azonban az Apple iPhone 7 2 GB/32 GB mobiltelefon akkumulátorának kapacitása valóban kevés.  Mindössze 1 960 mAh. Fele akkora sem, mint a hasonló árkategóriába tartozó Androidos telefonok akkumulátorának kapacitása.  Ez természetesen az üzemidőn is meglátszik, ugyanis a telefon egy feltöltésre gyakran egy napot sem bír ki.  A powerbank elengedhetetlen kiegészítő lesz, azonban természetesen a csomagolás részét nem képezi.

És mit szólnak hozzá a felhasználók?

Azon felhasználók számára, akik már megszokták az Apple iOS-t, esetleg a MacBook laptopok operációs rendszerét, a vezérlés logikus és intuitív.  Azoknak, akik Windows vagy Android operációs rendszeren futó készülékeket használtak, a vezérlés egy logikátlan rendetlenség lesz.  Az egész megszokás kérdése, valamint az alapvető működés és annak logikájának megértése.

A kiemelkedő kamera, amennyiben a telefon nincs tokban, nehezíti a telefon használatát, ha az az asztalon van.  A felhasználók észlelték, hogy a kamera lencséje nagyon gyorsan koszolódik, nem ellenálló a szennyeződéseknek és az ujjlenyomatoknak. 

A töltés a felhasználók szerint lassú, az előző modellek az erősebb adapternek köszönhetően gyorsabbak voltak.  És ami az új Home Button-t illeti, némely felhasználóknak jobban megfelelt a régi rendszer, ahol meg kellett nyomni a gombot.  További felhasználók dicsérték a mozgó rész nélküli gombot, véleményük szerint a hármas kattintás így kényelmesebb. 

Az újabb iOS  operációs rendszerre való frissítést követően a telefon lassú.  Az iOS 10 operációs rendszeren még frissen és üdén futott. Azonban az iOS 11 operációs rendszertől felfelé a felhasználók szerint a vezérlés valóban lassú, a 2 GB RAM érezhető.  Hiányzik a vezeték nélküli töltés lehetősége, ami azonban nem hiányzik, az a bloatware, amellyel az egyes Android telefonok elárasztják a felhasználót, ez legfőképpen a Samsung készülékekre jellemző.  Az Apple más utat választott, azonban fontos megemlíteni, hogy számos más Android rendszert használó mobiltelefonnal együtt. 

Számos felhasználó panaszkodik a szerkezet egyszerű megkarcolására, amely bár fémből készült, azonban ez csak alap alumínium, amely valóban egyszerűen károsodik.  Másfelől, a felhasználók dicsérik a kisebb méreteket és súlyt, a telefon valóban nem húzza le az ember zsebét.