Az Apple újdonsága több előnyt kombinál egy telefonban.  Az ujjlenyomat-olvasó visszakerült az előlapra, a telefonba az Apple leghatékonyabb chipje, az A13 Bionic került, ezen felül smart HDR, Haptic Touch vagy például a háttér teljes elmosódásával kiegészített portré is elérhető rajta.  Azonban csupán nagyon kicsi akkumulátort és RAM-ot kínál, amelyet a már említett processzor ellensúlyoz.  Az új Apple telefon, amely inkább a törékeny eszközök eredetibb koncepciójához közelít, viszonylag nagy.  Azonban nézzük meg közelebbről is a paramétereit. 

Nagyobb, mint amire számítottunk

Az Apple telefonok szerkezete mindig is részletesebb volt, ennek hála a felhasználóbarát intelligens eszközök közé sorolhatóak, amelyekkel a zsebben való hordozás mellett is lehetett működni.  Azonban a legutóbbi iPhone modellek a nagyobb kijelzők miatt elhagyták ezt a koncepciót.  Az Apple iPhone SE (2020) 64GB állítólag részleges visszatérés a kisebb kapacitásokhoz, de méretét tekintve ez nem annyira igaz. Ítélje meg maga.

Az Apple iPhone SE (2020) 64GB mobiltelefon modell méreteit illető paraméterek a következők: méret (h x sz x m): 138 mm x 68 mm x 7,3 mm, tömeg: 148 g. Ez az átlagos méret még az Android mobiltelefonok esetében is. Az alumíniumból és üvegből készült szerkezet örömet szerez – semmiféle műanyag kivitel üveg palásttal.

Kidolgozásának hála támaszkodhat a vízállóságra – sőt, még lehet, hogy a vízhatlanságra is (IP67 értékkel büszkélkedhet) – a telefon teste fél méteres mélységben elvileg 30 percet is kibír károsodás nélkül.  Tegyük hozzá, hogy teljesen nyugodt vízben kell lennie.  A gyakorlatban ez azonban azt jelenti, hogy bőrig ázhat vele, lefröcskölheti a fürdőszobában és még egy vízzel telt edénybe is beleejtheti. Következmények nélkül.

Hagyományosan jó fényképek

Az Apple telefonok az általuk készített fotók minősége miatt is közkedveltek.  Bár nem a piacon kapható legjobbak közé tartoznak, azonban a viszonylag jól kidolgozott alkalmazásoknak hála a fotók jó minőségűvé varázsolhatóak.  Az érzékelő kapacitása csupán 12 MPx, fényrekesze f/1,8, azonban az alkalmazások lehetővé teszik, hogy jól dolgozzon a kapott adatokkal, tehát a fotók úgy tűnnek, mintha sokkal jobb érzékelővel készültek volna.

A fotók szerkesztése közt lehetőség van a elmosódott hátteret, valamint portrét világítást beállítani, amely még a már elkészült fotót is képes módosítani.  Az árnyékok és a kontúrok nagyon jól kiemelkednek a Smart HDR-rel, a HDR technológia következő generációjával, amely felismeri az arcokat és ügyesen állítja be a felvétel megvilágítását.  Ennek eredményeként a fényképeken lévő személyek arcvonása és bőrszíne természetesebbek.  A világos részleteket és a háttér árnyékokat is képes beállítani a kontúr kiemelése mellett.  A felhasználók szerint is nagyon jók az elkészült fényképek.

Az előlapi kamera felbontása 7 MPx, fényrekesze f/2,2.  A hátlapi kamera által kínált videók minősége azonban érdekesebb, amely nem más, mint K, tehát 2 160 p (ill. 3 840px × 2 160 px).  A 4K minőség 60 kép/másodperc sebességgel rögzíthető, amelyek versenybe szállhatnak a drágább digitális fényképezőgépekkel.  Ugyanakkor a slow motion felvételhez szükséges leggyorsabb felvétel másodpercenként akár 240 képkocka értékre állítható be, így minden slow motion abszolút folyamatos lesz.

A kijelző szintén elég gyenge.

Azért az összegért, amelyért az Apple iPhone SE (2020) 64GB telefont értékesítik, sokkal jobb minőségű kijelzőt várnánk el.  Itt csak egy közönséges IPS LCD áll rendelkezésre (bár True Tone Retina, azonban régi), mindez nagyon alacsony felbontással.  Csak 1 334 Px x 750 Px, ehhez pedig 4,7 hüvelyk képátlójú kijelző társul. A kijelző finomsága ezért nem elegendő, csupán 326 PPI.

A gyártó szerint a színek megjelenítése és az átmenetek folyamatossága nagyon jó a kijelzőn, de mire jó mindez, ha az egyes pixelek láthatóak.  3D touch kijelzővel egyáltalán nem lehet számolni, az Apple ezt sokkal drágább modellekre tartogatja.

Az átlagosnál kisebb teljesítmény

Jelenleg a telefon átlagos teljesítményét 4 GB RAM aránynak tekintjük, 64 GB belső memóriával.  Azonban az Apple iPhone SE (2020) 64GB telefon csupán 3 GB RAM-ot kínál azonos méretű belső memória mellett.

Hozzá kell tenni, hogy a telepített Apple A13 Bionic processzor jelentősen csökkenti a RAM teljesítményével szemben támasztott igényeket, így 3 GB alapvetően 4 GB-os szintet jelent más processzorok számára, azonban a telefon árára való tekintettel még mindig nem beszélhetünk semmi extráról.  A processzor hatmagos, azonban nagyon jól kiegyensúlyozott, amelyet a mobiltelefon felhasználói is megerősítettek.  Ennek felel meg a processzor órajele is, amely 2,5 GHz.

Hagyományosan magas biztonság

Az Apple nagyon ügyel felhasználói biztonságára. Ez is az oka annak, amiért az iOS egy zárt rendszer, amelyen nem lehet csak úgy próbálgatni a fejlesztési kísérleteket. Ennek hála minden Apple felhasználó az ellenőrzése alatt tarthatja a személyes információit, minden kódoltan kerül elküldésre, az ujjlenyomatok adatai kizárólag az adott eszközön kerülnek mentésre, tehát nem jutnak el a felhőbe.  Az Apple Pay nem osztja meg a bankkártya számát, amely egy további jelentős biztonsági elemnek számít.

Nagyon rövid az akkumulátor üzemideje

Körülbelül 13 óra munkaidő.  Ez az összes, amire az 1 821 mAh kapacitású akkumulátor képes.  Tegyük hozzá, hogy Android telefonok esetében az akkumulátor kapacitása 4 000 mAh körül mozog. Bár az iOS rendszernek kevesebb energiára van szüksége a működéshez, mégis nagyon rövid üzemidőről van szó egy feltöltésre.

A vezeték nélküli töltés és az Apple Lightningon keresztüli töltés szintén előnynek számít, ami eléri a 18 W-ot.  A vezeték nélküli töltésnél ez az érték 7,5 W.  Az akkumulátor felét leggyorsabban 30 perc alatt töltheti fel.

eSIM, nano SIM, de még mindig csak 4G

Mivel a 2020-as év újdonságáról van szó, az Apple iPhone SE (2020) 64GB mobiltelefon 4G technológiával felszerelt.  Ha jól tudjuk, Magyarországon fokozatosan elérhetővé válik az 5G hálózat, ezért kár, hogy a telefon nem rendelkezik 5G-vel.  Ami a Wi-Fi-t illeti, a Wi-Fi 6 szabvány érhető el.

Az eSim beállításának lehetősége, tehát a fizikai SIM kártya nélküli használat örömet szerez.  Ezen felül nano SIM kártya is helyezhető a készülékbe.  A memória bővítésétől azonban búcsúzzon el, az Apple telefonoknál ez nem lehetséges, a gyártó szerint az ok a biztonsági kockázat. 

Csak alapvető navigációs rendszerek, de fejlett Bluetooth

Ami a környezettel való kapcsolódást illeti, már említettük, hogy a maximum a 4G technológia. A GPS navigációra és GLONASS navigációra számíthat, másokra azonban nem. Az Apple iPhone SE (2020) 64GB mobiltelefonon azonban ismét a hagyományos helyen, az előlapon a kijelző alatt található.  Szenzorokból szintén nincs kevés, győződjön meg róla maga: G-szenzor, Közelségérzékelő, Környezetifény érzékelő, Digitális iránytű, Giroszkópos érzékelő, Barométer. Nem számíthat infraportra.

Az értesítési dióda hiányzik, az olvasót pedig elöl találja meg

Az ujjlenyomat-olvasó nagy fejlesztésen ment át. Az előlapról a hátlapra került, majd vissza az előlapra, azonban már a kijelzőre.  Az Apple iPhone SE (2020) 64GB mobiltelefon azonban klasszikus elhelyezést kapott elöl, a kijelző alatt. Az Apple Pay ujjlenyomat alapján működik, ezért nagyobb áttekintése lehet a fizetések során arról, hogy hol vannak az ujjai.

iOS 13 és attól frissebb változatok

Annak hála, hogy az Apple iPhone SE (2020) 64GB a jelenlegi leggyorsabb Apple A13 Bionic processzorral felszerelt, a telefonon az iOS 13, vagy esetleg egy későbbi változat is futhat.  A processzor kibírja.  A gyártó szerint ugyanis készen áll a legújabb funkciókra – még azokra is, amelyek még nem is léteznek.

Hátrány ebben az esetben kizárólag a bloatware lehet, tehát a számos előre telepített haszontalan alkalmazás, amelyekkel a felhasználónak meg kell békélnie.  Valóban nem kis mennyiségről van szó, már majdnem két oldalnyi területet foglalnak el.  Ez azonban nem csak ebben a modellben jelen lévő probléma, ez az alkalmazások üdvözlőcsomagjának általános beállítása az iOS rendszereken.

Élvezze a kiváló minőségű hangot, vagy akár a hang megosztásának képességét

A hangszórók kidolgozottak, a hangzással ugyanis a gyártó újabb ügyfeleket szeretne vonzani.  Konkrétan a sztereó hangfelvevésről, a jó hangszóró-kimenetekről valamint a hangmegosztás lehetőségéről van szó.  Miről is van szó? Ha egy iPhone mobiltelefonnal két AirPod fülhallgatót vagy két Beats fülhallgatót párosít, egy következő felhasználóval ugyanazt a zenét hallgathatják.  A hangszóróból áramló hangzást rengeteg felhasználó dicséri.

Mit kínál még az Apple iPhone SE (2020) 64GB mobiltelefon a felhasználóknak?

Az Apple iPhone SE (2020) 64GB mobiltelefon pozitív értékeléséhez a már említett minőségi hangszórók, valamint a mobiltelefon működésének folyamatossága tartoznak.  A processzor nagy órajelének és az elég jó RAM-nak köszönhetően még akkor sem kell várni az alkalmazás felfutására vagy az alkalmazások közti váltásra, ha sok fut egyszerre.

A felhasználók dicsérik az optimalizált iOS operációs rendszert.  Megszokták és értékelik, hogy a gyártó ugyanabban a szellemben tartja az egészet, így nem szükséges minden egyes frissítés után egy csomó új dolgot megtanulni.  A telefon szerkezete szintén dicséretre méltó, főleg ami az IP67 vízállóságot illeti.  A Wi-Fi 6 szintén jó, de az LTE csak 4G, ami csupán az elfogadható küszöbén áll, elvégre számos ügyfél már a jövőbe tekint és az 5G-re hálózatra számít.

A vezeték nélküli töltés az Apple telefonok hosszú éves luxusa, tehát itt sem hiányozhat.  A kábeles gyorstöltés akár 18 W-ot kínál, már 30 perc alatt feltölti az akkumulátor felét.  Tekintettel arra, hogy milyen kicsi az akkumulátor, ez nem valami nagy sebesség.  Ezzel az akkumulátor egy feltöltésre kínált üzemideje is kapcsolatos.  Azonban figyelem, a csomagolás csupán 5 W-os töltőt kínál!

A felhasználók elégedettek a fotózás lehetőségeivel, azonban csodálkoznak azon, hogy csupán egy kamera van a telefon hátlapján.  A 3D-s felvételi effektusokat és az elmosódott háttereket azonban ebben az esetben nem a másik kamera, hanem maga a szoftver biztosítja, így nincs szükség több lencsére.  Ami a fényképezés esetében a felhasználók nagy részét eléggé zavarja, az az éjszakai mód hiánya a kamerából.