Az előző ismertetőnkben az Apple vállalat által bemutatott egyik legújabb mobiltelefonról olvashatott. Mint minden évben, 2018 szeptembere most is egy nagy esemény volt ez a technológia szempontjából. Az amerikai Apple márka ugyanis minden év szeptemberében egy nagy Apple konferenciát rendez, amelyen bemutatja az újdonságait a nagyközönségnek. Ez a konferencia egy nagyon jelentős napnak számít rengeteg Apple rajongó számára. Ilyenkor leülnek a közönség soraiba a laptopjukkal vagy a MacBookjukkal, és lélegzetvisszafojtva várják az újdonságokat, amelyek ezen a napon érkeznek. Néhány szerencsés embernek lehetősége van bejutni az Apple parkba, pontosabban a Steve Jobs színházba, ahol a saját szemükkel láthatják, hogy milyen újdonságok érkeznek abban az évben. 2018 nem egy, nem is kettő, hanem egyenesen három új mobiltelefont hozott, továbbá a negyedik generációs Apple Watch okosórát, amely néhány milliméterrel nagyobb kijelzővel rendelkezik, miközben megőrizte az eredeti méretét. Nem kell aggódnia, hogy a csuklóján útban lenne az óra. A méreten kívül más új funkciók is érkeztek, amelyeket semmiképp sem szabadna figyelmen kívül hagynia. Az Apple Watch órákról azonban majd később, egy másik véleményező cikkben írunk Önnek részletesebb információkat. Azonban, ha eddig még egy véleményező cikket sem olvasott el, vagy még nem szerzett tudomást az új iPhone Xr mobiltelefonról, amely egy közepes méretű modell és ebben az évben mutatták be, akkor mindenképpen olvassa el a véleményező cikkünket, amelyből minden fontos információt megtudhat, amit meg kell tudnia,  és amelyek segítenek Önnek eldönteni, hogy ez a mobiltelefon vajon megfelelő-e Önnek, vagy inkább egy másikat kéne választania.

A megjelent két telefon, az Xs és az Xs Max elméletileg két teljesen egyforma mobiltelefon, amelyek csupán egy dologban különböznek, mégpedig a méretükben. Tehát ha az Xs Max-ról olvas egy cikket, az abban leírtak az Xs-re is vonatkoznak. Egyforma kamerák, processzor, rendszer, és számos egyéb egyforma dolog. Az egyetlen dolog, amelyben különböznek, az a méretük,  amely a tavalyi évben megjelent elődjével az iPhone X méretével azonos. Az iPhone X az előző évben tényleg nagy hűhót keltett. Az Xr modell azonban egészen más. Ez az oka annak, amiért úgy döntöttünk, részletesebb ismertetők készítünk róla az Ön számára.

Lehet, hogy Ön is észlelte, hogy az Apple először változtatott nagyobb mértékben a designon az iPhone 6 és 6 Plus esetében, amikor is az 5, az 5S vagy az 5C telefonoktól eltérően, az új modellek nem csupán méretben változtak, hanem formában is, mivel az újabb modell kerekebb lett, valamint több színben is elérhető volt. Néhány éven át, pontosabban három generáción át az iPhone telefonok ugyanúgy néztek ki. A 6, a 7 és a 8 generációk nagyon hasonlítottak egymásra, így amikor megjelent az iPhone X, mindenki meglepett és lelkes volt. Hová lett a Touch ID? Hogyan kell vezérelni a telefont? Néhányan a 8 vagy a 8 Plus változatot választották, mivel még nem voltak készen a változásra, mások azonnal az Apple által kínált új iPhone-ra váltottak. Most már biztosak lehetünk abban, hogy a design pár évre ugyanolyan marad és nem fog változni.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismerné az Apple márkát. Ez a márka főleg minőségi termékeivel emelkedik ki, amelyeket viszonylag magas áron értékesít. Ezek az árak azonban a nagyon jó szinten lévő minőséggel összehasonlítva teljesen megfelelőnek mondhatók, ennek köszönhetően nem kell félnie, és nyugodtan befektethet egy ilyen mobiltelefonba. Minden termékük gyönyörű, minimalista és egyszerű, aminek köszönhetően a legtöbb embernek tetszenek. A nagy almán kívül, ami a mobiltelefon hátlapja közepén található, nem talál más márkalogót vagy egyéb mintát a termékeiken, ami sokkal kedvezőbb és jobb, mint azt gondolná. A könnyedség és az elegancia, amit az Apple termékek mutatnak, egy olyan dolog, amivel más márkák nem rendelkeznek, és aminek köszönhetően azonnal felismerhetők a többi márka között. Még a magas ár ellenére is egyre több ember vásárolja az Apple termékeit: mobiltelefonokat, laptopokat és tableteket. Ezek a készülékek nemcsak stílusosak, de ugyanúgy nagy teljesítményűek és minőségiek is, ami csak támogatja az értékesítésüket és segít nekik megőrizni az első helyet a piacon. Ma egy véleményező cikket hoztunk Önnek az iPhone Xr mobiltelefonról.

Beszéljünk hát az új modellről, amelyet az Apple kedvező áron elérhető prémium okostelefonjaként is emlegetnek. Más szóval az Xr egy olyan mobiltelefon, amelyet sokkal több ember megengedhet magának, mint az Xs Max változatot, amely ára hihetetlenül magas, 300 ezer forintnál kezdődik. A telefonok legfőképpen méretükben, valamint a megjelenésük időpontjában különböznek egymástól. Az Xs és az Xs Max modellek már szeptember 21-én megrendelhetőek, valamint szeptember 27-en kezdték őket árusítani a boltokban, az Xr modellre októberig várni kellett. Ezt ugyanis csak október 26-án kezdték árusítani.

Kezdjük a formatervezéssel. Úgy, mint a két drágább társa, az iPhone Xr is az elődjére, az iPhone X-re hasonlít. Az előlapon egy teljesen új, Liquid Retina kijelző található. A kijelző mérete 6,1 hüvelyk. Itt álljunk is meg egy pillanatra. Annak ellenére, hogy a mobiltelefon kisebb, mint például az iPhone 8 Plus, kijelzője mégis nagyobb annál (épp úgy, mint az X modell esetében). Az Xr modell LCD kijelzőt kínál, éppen ezért olcsóbb. Két drágább testvére ugyanis OLED kijelzővel ellátottak, ami szintén növeli az árat. Egy picivel kisebb, 1792×828 képpont felbontást kínál, ami azonban mégis nagyobb, mint az egyéb márkák telefonjai esetében, valamint szintén IPS technológiát használ, amelyet az Apple vállalat már régebb óta használ. Természetesen Face ID funkcióval ellátott, amely a legújabb modellekben gyorsabb, biztonságosabb és az X modellhez képest fejlettebb.

A formatervezést illetően érdekességnek számítanak a színek. Legutóbb az Apple az 5C modellek esetében kínált hasonló színeket, ami azért már régebben volt. A kínálatban fehér, fekete, kék, sárga, piros, PRODUCT RED (egy speciális kiadás, ahol minden ilyen termék megvásárlásával Ön hozzájárul a Globális Alaphoz, valamint az AIDS-mentes világba való áttéréshez), és korall színek találhatóak meg, amely a narancssárga és a rózsaszín színek keverékét képezi, nálunk lazacszínként is ismert.

A teljesítmény függ attól a felszereltségtől, ami a telefon mélyén rejlik. Az iPhone Xr-t olyan chip hajtja, mint az Xs és az Xs Max modelleket. Ez konkrétan az Apple A12 Bionic. Természetesen iOS 12 operációs rendszerrel ellátott.

Az új modellek közti különbség leginkább méreteikben észlelhető. Míg az Xr modell a szokásos 64 GB, 128 GB és 256 GB méretekben érkezik, az Xs és az Xs Max 512 GB méretben is elérhető, viszont a 128 GB méretet a vállalat kihagyta.

Ez a modell is ellenáll a vízzel és a folyadékkal – sörrel, kávéval, teával, és sok egyéb más itallal – történő leöntésnek. Az Apple a konferencián kihangsúlyozta, hogy a mobiltelefonok különböző típusú folyadékokkal voltak tesztelve.

Nem hagyományos, azonban az Xr modell csupán egy nagylátószögű optikával ellátott. Az érzékelő felbontása 12 Mpx. A drágább modellekben is ez a típus található. Az f/1.8 fényrekesz mérete megegyezik az érzékelő méretével, nagyobb teret biztosít a pixeleknek, tehát a fotók jobb minőségűek és élesebbek, valamint színekkel telítettebbek lesznek. A telefon vezeték nélküli töltést is kínál, amely már tavaly is elérhető volt. Ezen felül támogatja a gyorstöltést, ehhez azonban szükséges egy speciális gyorstöltőt és Dual SIM támogatást vásárolni, ez azonban egy picit másképp fog működni, mint ahogyan azt már korábban megszokhattuk. Az Apple ugyanis az új eSIM szabványt használja, amelyet sajnos egyelőre számunkra nem kínál egy operátor sem. Ez a funkció olyan módon működik, hogy egy SIM-kártyát helyezünk a mobiltelefonba, a második telefonszámot pedig az eSIM funkció segítségével adjuk hozzá. A mobiltelefon belsejében azonban csak egy SIM-kártya lesz. Mint már említettük, ez a funkció hazánkban sajnos még nem támogatott, és Önnek egyelőre meg kell elégednie egy SIM-kártyával és egy telefonszámmal.

Az akkumulátor üzemidejét illetően az Apple elárulta, hogy az új Xr modell üzemideje másfél órával hosszabb lesz, mint elődje, az iPhone 8 Plus esetében. Ez egy igazán jó hír.

Ahogyan már korábban is említettük, az iPhone Xr modell tavaly október 26-tól kapható, és az ára körülbelül 200 ezer forinttól kezdődik.