Sony MDR-RF811RK vezeték nélküli kagylós fejhallgató rádióátvitellel

A vezeték nélküli fejhallgatók a Bluetooth kommunikációt használják a vezeték nélküli átvitel kényelmének biztosítására, de az átvitel hatóköre és környezete nagyon korlátozott.  A Bluetooth ugyanis körülbelül tíz méteres hatótávolságra képes akadályok nélkül.  A Bluetoothttal ellátott fejhallgatók kiválóan használhatóak például utazás során, amikor a mobiltelefon a zsebében, a fejhallgató pedig a fején található.  Esetleg számítógépről vagy televízión történő filmnézéshez is használható.

Azonban amint a fejhallgatón keresztül szeretne zenét hallgatni és mozogni szeretne a házban vagy egy nagyobb lakásban, Bluetooth fejhallgatóval ez nem lesz lehetséges.  Hamar elveszíti a jelet és máris vége szakad az élménynek.  Tehát amennyiben tudja, hogy zenehallgatás során az egész házban vagy esetleg a kertben is szeretne mozogni, válassza a rádióátvitelt támogató fejhallgató változatot.  Még alapvető változatban és olcsón is akár 100 méteres hatótávot kap, még akkor is, ha például olyan akadályok vannak jelen, mint például a falak.

Amennyiben még nem ismeri a rádiófrekvenciás jelet (amint az emberek többsége), ne csüggedjen.  A Sony MDR-RF811RK vezeték nélküli rádiófrekvenciás fejhallgató automatikusan hangolódik, az ehhez a lépéshez szükséges alapvető beállítások egyszerűek, sőt, z útmutatóban is le vannak írva.  A Sony híres a részletes kézikönyvekről, és egyelőre tartja magát ehhez a hírnévhez.

A fejhallgató akár 28 órán át képes működni egy feltöltésre – tehát eredeti AAA elemekkel.  Amennyiben NiMH elemeket vásárol, a fejhallgató vezeték nélküli működési ideje legfeljebb 13 órára csökken.  Mindemellett a teljesen lemerült állapotról teljesen feltöltött állapotra való töltés kellemetlen 16 órát vesz igénybe.

Amint már említettük is, a rádiófrekvenciás átvitel erősebb, mint a Bluetooth.  Éppen ezért megfelelőbb olyan helyekre, ahol több mozgás feltételezhető a fejhallgató viselése során, valamint akadályok is lehetnek a fejhallgató és a jeladó közt.  A Sony MDR-RF811RK fejhallgató Hi-Fi minőségű digitális hangzást biztosít, bárhová is mozduljon otthonában.

A Sony MDR-RF811RK rádiófrekvenciás fejhallgató 40 mm neodímium hangszórókkal ellátott (neodímium mágnessel), ezen felül hosszú impulzusú PET membránnal is kiegészített, így mélyebb és hallhatóbb basszusokat képes létrehozni.  A fejhallgató zárt akusztikus rendszerrel ellátott, tehát a hallgatási élmény valóban lenyűgöző.  A fejhallgatón alapvető vezérlés is található, ezért nem kell mindent a rádión vagy a televízión beállítania.

Ha nem szeretne vezeték nélkül hallgatni annak érdekében, hogy ne merítse az elemeket, vagy egyszerűen tudja, hogy a televíziónál szeretne ülni, a fejhallgató hagyományos módon, kábellel is csatlakoztatható a televízióhoz.  Ez, minden szükséges csatlakozóval együtt, a csomagolás részét képezi.  A csomagolásban hálózati adapter és tölthető AAA elemek, valamint egyéb hangforrásokhoz való csatlakoztatáshoz szükséges további kábelek is találhatóak.

A csomagolásban természetesen maga a jeladó sem hiányozhat.  Enélkül nem működhetne.  A jeladó 3,5 mm jack-kel ellátott, amelyet csatlakoztatni kell a hangforráshoz (televízió, Hi-Fi torony, PC, mobil, bármi).  A jeladónak a használat során csatlakoztatva kell lennie elektromos hálózathoz.  Bár rendelkezik akkumulátorral, fontos folyamatosan tölteni, a töltés automatikus, miközben a jeladó jelzi, hogy mikor töltődik.

Az adó frekvenciatartománya 20-12 000 Hz között mozog. A jeladó automatikusan kikapcsol vagy bekapcsol a fejhallgató be- vagy kikapcsolásával.  A műsorszóráshoz két csatornát kínál. Súlya 115 g (ami nem annyira fontos paraméter), a fejhallgató súlya azonban fontosabb, ugyanis azt a fején fogja viselni – ez pedig 220 g.  Az ilyen szerkezetű fejhallgatók esetében megszokott értékről van szó.

A Sony MDR-RF811RK vezeték nélküli rádiófrekvenciás fejhallgató állítható párhuzamos hevedert kínál, amelynek köszönhetően a szerkezet pontosan a fej alakjához illeszthető.  A fejhallgató párnázása nagyon puha, ezért a fejhallgató még hosszabb időn át tartó használat során sem fogja nyomni. Körülveszik ugyanis az egész fület.

A fejhallgató bekapcsoláshoz és kikapcsoláshoz szolgáló vezérlése közvetlenül a szerkezeten található, ezen felül a hangerő is szabályozható itt.  A fejhallgató frekvenciatartománya 20-20 000 Hz között mozog. A fejhallgató előnye, hogy ha például fejhallgatóval szeretne több ember televíziót nézni, egy adó elegendő lesz.  A fejhallgató olyan háztartásokban is használható, ahol több generáció él.  Az idősebbek olyan hangosan hallgathatják a televíziót, amilyen hangosan csak szeretnék.  És Ön is igényeinek megfelelően állíthatja be a televízió hangerejét attól függetlenül, hogy milyen a fejhallgatón beállított hangerő.

A Sony MDR-RF811RK rádiófrekvenciás fejhallgatón néha hallható zaj, legalábbis a felhasználók szerint.  A megoldás a fejhallgató hangerejének csökkentése, valamint a hangforrástól, tehát televíziótól, stb. való távolság megváltoztatása.  Meg kell említeni, hogy a fejhallgató zenehallgatáshoz már nem annyira megfelelő, de ez az árból is egyértelmű lehet.  Filmnézés, játékok játszása, kommunikáció vagy mondott szó hallgatására azonban kifejezetten alkalmas.

A fejhallgató töltésének ideje kellemetlen, de ez a probléma két fejhallgató és egy jeladó vásárlásával orvosolható.  Így váltogathatja a fejhallgatókat.  A felhasználók hosszabb kábelt is szívesen látnának, de ez egy olyan apróság, amelyet hosszabbító zsinórral megoldhat.

Mivel a fejhallgatóban nincs Bluetooth vagy mikrofon, nem használható telefonálásra.  Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Sony MDR-RF811RKj rádiófrekvenciás fejhallgató egy alapvető IR/FM modell, amely hozzávetőlegesen jó szolgálatot tesz, azonban kizárólag kevésbé igényes felhasználók esetében.